top of page

בלוג.

מגיפת ההשמנה בילדים

דוח שהתפרסם על ידי איגוד רופאי הגסטרו האירופאי (UEG) מזהיר כי עד 2025 מספר הילדים מתחת לגיל חמש שסובלים ממשקל יתר יזנק מ-41 מיליון כיום ל-70 מיליון ב-2025. עליה מדאיגה במגיפת ההשמנה.

הדוח מבוסס על נתונים שנאספו מ-46 מדינות באירופה ובאזור. היום אחד מכל שלושה ילדים באירופה בגילאי 6-9 סובלים מעודף משקל או מהשמנה.

הנתונים המדאיגים על רמות ההשמנה לא ייחודיים לאירופה או לילדים. מחקר שפורסם באחרונה בעיתון המדעי "לנסט" דיווח כי המשקל הממוצע של אוכלוסיית העולם גדל ב-1.5 ק"ג לאדם בכל עשור מאז 1975. בארץ- לפי נתוני משרד הבריאות לשנת 2013, במדידות שנערכו בבתי ספר נמצא כי אחד מכל חמישה תלמידים בכיתה א' סובל מהשמנה, ובכיתה ז' שיעור ההשמנה מטפס ל–31%.

אין ספק, כי לרקע הגנטי יש השפעה על בעיית ההשמנה. במחקרים נראה כי לילד שאחד מהוריו שמן יש סיכוי של 40 אחוז להיות שמן, ולילד ששני הוריו שמנים יש סיכוי של 80 אחוז להיות שמן בעצמו, לעומת ילד ששני הוריו רזים. אבל לצערנו, על הגנטיקה אין לנו יכולת להשפיע.... לעומת זאת, יש לנו יכולת להשפיע על הסביבה, שגם לה ישנה השפעה מכרעת על השמנה בילדות. חברת השפע המערבית חושפת את הילדים למזונות מוכנים עתירי שומן ולכמויות גדולות של חטיפים ומשקאות ממותקים. מזונות מתועשים ומעובדים, מכילים מעט סיבים, הרבה סוכר, כמות קלוריות גדולה ביחס לנפחם, וצריכתם קשורה באופן ישיר להשמנה. אם נבחן את צריכת המשקאות הממותקים, נמצא כי בני הנוער בישראל נמצאים במקום הראשון בעולם בצריכת משקאות ממותקים. גם צריכת המלח של הילדים שלנו בעליה, וילדים בישראל צורכים 12.5 גרם מלח ביום, בעוד שכמות המלח המקסימלית המומלצת ליום היא 6 גרם בלבד. כלומר: הסביבה היא סביבה שמעודדת השמנה, והמשימה של ההורים לא פשוטה בכלל, אבל אפשרית !

אז נוכל להאשים את תעשיית המזון, שלא עוזרת לנו במשימה, ותעשיית המזון תחזיר את האחריות אלינו הצרכנים... אבל דווקא לאחרונה כל השיח הציבורי בנושא של מגיפת ההשמנה סייע בהקמת וועדה לקידום מזון בריא, שמטרתה לקדם דיון ולגבש מדיניות בתחום הרגולציה, המקדמת תזונה בריאה לטובת הציבור בישראל, באמצעות סימון תזונתי בחזית האריזה, פיקוח על מחירי מזונות בריאים, הגבלת מרכיבים תזונתיים במזון ועוד. וכמובן - נקווה לראות את תוצאותיה בהקדם.

עם זאת, חשוב שנזכור, שלנו כהורים יש תפקיד חשוב ביצירת סביבה שמעודדת אורח חיים בריא, אנחנו עדיין אלו שמחליטים איזה מזונות נכנסים לבית, איזה מאכלים אנחנו מכינים, באיזו תדירות אנחנו מאפשרים אכילת ממתקים וחטיפים, האם מתקיימים אצלנו ארוחות משפחתיות, האם על השיש במטבח יש לנו עוגיות או פירות, האם שותים אצלנו בבית מים או מיצים, וכמובן – חשוב לזכור כי אנחנו מהווים מודל לחיקוי לילד שלנו - גם באכילה וגם בכל מה שקשור לפעילות גופנית.

התפקיד שלנו כהורים להוביל אורח חיים בריא הוא לא פשוט, והמון פעמים צריך להלך על חבל דק ולהיזהר שלא ליצור התעסקות יתר עם האכילה, כדי לא ליצור מצב של הפרעות אכילה.

אם הילד בעודף משקל - דרבון לדיאטות שונות לא תעזור, וגם "הצקות" בנושא המשקל לא יועילו. מומלץ שלא לנקוט גישות שליליות שאינן תורמות לשליטה במשקל, כמו לחץ על הילד ותשומת לב מוגזמת סביב נושא ההפחתה במשקל. חשוב לקבל הדרכה שתעזור להתמודד עם המצב, בצורה שתעביר מסר של "איזון" ולא של "דיאטה". תקשורת ואווירה טובה במשפחה, הצבת גבולות ועידוד הילד לביצוע פעילות גופנית סדירה תסייע בתהליך של שינוי תוך בניית ההערכה העצמית של הילד.

וכמו שכבר אמרתי – לא קל אבל אפשרי !!!!

לימור טל פוני, דיאטנית קלינית, מומחית בתזונת ילדים ומתבגרים. www.limorpony.com

פוסטים אחרונים
ארכיון
עקבו אחריי
  • Grey Facebook Icon
  • YouTube - Grey Circle
bottom of page